Carnea de porc vândută în marile supermarket-uri din țară nu provine din România, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE.
De fapt, doar 10% din întreaga cantitate comercializată este de la fermele autohtone.
În condițiile în care acest segment din economie suferă teribil, țara noastră alege să importe carne de porc în cantități enorme, în detrimentul producţiei interne.
Cu șapte ani în urmă, în 2016, în România se tăiau în abatoare 4,6 milioane de porci. Anul trecut, datele arată că doar 3 milioane de porci s-au sacrificat, declinul fiind înregistrat din cauza epidemiei de pestă porcină africană anunțată pentru țara noastră.
Se știe faptul că românii sunt mari consumatori de carne de porc, astfel că mulți se îndreaptă în aceste zile spre supermarket-uri pentru a testa marfa expusă la vânzare. Cine vrea să știe de unde provine carnea de porc, ar fi șocat să afle că doar 10% este de proveniență locală.
Cifrele sunt uluitoare, dacă ținem cont de faptul că piața internă prezintă un deficit comercial de 25% în ceea ce privește mâncarea procesată.
În fiecare an, potrivit datelor oficiale, carnea de porc este principala componentă care conduce la un deficit comercial de 830 de milioane de euro.
„Deşi are un potenţial natural semnificativ, România, în contrast cu Bulgaria, Ungaria și Polonia, şi-a permis luxul să importe produse agroalimentare în cantităţi semnificative, în detrimentul producţiei interne”, arată șeful INS, Tudorel Andrei.
Efectele negative ale acestui demers sunt semnificative – aproape 335 de euro pe persoană, la categoria Animale vii și produse animale. Din cauza importurilor de carne de porc, fiecare român a acumulat, în ultimii ani, o datorie de 28 de euro.
În total, vorbim despre o datorie de aproape 4 miliarde de euro.
Dar, să vedem, totuși, de unde provine carnea de porc vândută românilor. Ei bine, din state unde există producție puternică, așa cum sunt:
Prin comparație cu aceste țări, România se poate lăuda cu o producție de 1 milion de tone de carne, adică 52 de kilograme pe cap de locuitor.